Inte roligt att vara finkulturell

Detta var ett tag sedan men det slog mig idag när jag såg något roligt kommer inte ihåg vad men ett minne kom tillbaka som jag tänkte gnälla om.

Det var som sagt en tid sedan som jag och min fru skulle gå på teater, jag är en utav de människor som inte förstår detta fenomen men tänkte att jag kanske mognat med åldern och nu skulle förstå det som folk säger är så oslagbart. Men icke.

Lagom till vi satt oss på balustraden dit studenterna i Kalmar är förvisade till får jag veta att det inte bara är en teaterföreställning utan en musikalisk teaterföreställning jag ska få avnjuta. Musikaler är, låt oss bara säga lika njutbart för mig som en välriktad spark i skrevet.
Platsen som jag satt i var anpassade för dvärgväxta människor så mina knän var halvt igenom räcket och redan när ridån gick upp gjorde mitt onda knä sig påmint.

Jag ska inte tråka ut mer för det som är movitvet för mitt gnällande ikväll var inte själva teaterföreställningen hör och häpna men det som hände med den finkulturella publiken.

Jag anser att man inte ska dela upp kulturen i en fin och ful del men jag kan gå med på att kalla den för förfinad och vanlig kultur. Den förfinade är den som kräver lite träning och kanske intresse för att uppskattas och enligt mig är teater en sådan, och tydligen är det likadant med humor.

Föreställningen handlade om Freud så det förekom en hel del ord som publiken tyckte var roliga, ord som penis fick folk att sätta teaterhäftet i halsen och gapskatta. Jag och frun såg ut som frågetecken. Är det verkligen roligt?

Personligen tyckte jag penis ordet blev oroligt en vecka efter det man hörde det första gången när men var liten och outvecklad.
Så en teori föddes.
Kan det vara så att som finkulturell medborgare i landet så missar man vanlig humor? Upplever inte finkulturella människor Monty Python, Killing gänget, Varan teatern, South park och vanligt rå splatterhumor eller behöver man träning för att uppskatta bra humor?

Det skulle inte vara svårt att vara en finkulturell stand upp komiker. Dessa små människor som sitter inträngda på landets teaterar har ingen anning om den humor de missar så man kan plocka från de bästa och framföra sitt egna materiall utan misstanke alls. Kanske värt att testa.

Ja det var ingen rolig upplevelse men ibland måste man ha tråkigt för att inse vilka människor man har runtomkring sig. Jag och frun gick i pausen.

Hur funkar folk?

Design, till vilken nytta?

Jaha det är nog ingen som missat den nya Renault reklamen som rullar på våra tv-apparater. Där visas "framtidens" bil som är en el-bil.
Jag tillhör den skaran som inte riktigt är hundra procent säker på att våran värld mår dåligt av att bli lite varmare. Men det är klart att med dagens olje priser är el ett vettigt alternativ. Den smartaste åsikten om el och hybridbilar kommer väldigt oväntat från Jay Leno som är övertygad om att el-bilen kommer rädda den vanliga bensin-bilen.

Innan bilen togs i vardags bruk användes hästar. Hästarna sågs som verktyg och brukades ofta hårt tills det att de helt enklet ramlade ihop och dog. När bilen började användas för transporter kunde lite rikare människor rida hästar som hobby och rasen överlevde på det sättet.
När oljan så sakterliga tar slut kommer man kanske använda sin lite gamla bensinbil som hobby, medan el eller andra alternativa bränslen används i vardagen. På detta sätt kommer då bensin-bilen räddas eller ja flertalet kommer antagligen inte räddas då jag har svårt att tänka mig att någon kommer köra runt i en Ford escort för att det är kul.

Vart vill jag då komma?

Jo om man nu ska använda sig av el-bil varför (för allt som är heligt) ska den behöva se ut så här?
Vad ska man säga om något så vidrigt? Det gör ont i ögonen. Det är som att satan och Niklas Wahlgren fått ett kärleksbarn som ramlat ner i en spiraltrappa efter förlossningen och slagit i varenda steg på vägen ner.

Borde det inte vara så att när man gör en el-bil som redan har ett rykte om att vara mesiga och inte några riktigt bilar, kanske man då skulle ge den ett aggressivt och coolt intryck. Det enda intryck man får av den där skapelsen är att man vill trycka in plåten med en släga. Om den nu består av plåt? svårt att avgöra men det är antagligen plats.
Vem vill köra runt i en bil som ser ut som en hög play doh lera? Vad kan Renault har för motiv för att skapa något sånt här?
Motivet måste vara att de egentligen hatar el-bilen och vill att den ska få ett mes rykte, det kan vara en praktikant från någon förskola men att säga så blir en förolämpning för alla barn. Nej den ända anledningen de kan tänkas ha är att de hatar den och inte vill säja den.

Hur funkar folk?
Sverige polisfilmernas land

Ja nu är det den tiden på dygnet igen och mitt gnällande är återigen i farten. Vid mitt morgon kaffe slog jag på tvn och såg till min då ickeexisterande häpnad att det visades en Wallander film.

Sverige har pumpat ut polisfilmer i samma takt som en vinterkräk sjuk person gör sig av med maginnehållet de sista åren men traditionen sträcker sig tillbaka till Mannen på taket då vi för första gången såg Martin beck vimsa runt i Stockholm och klaga på brottsligheten.

För att få någon form av överblick måste jag tyvär lista upp några av de "poliser" som visas.
Först tar vi Beck som antagligen har flest filmer uppkallade efter sig med någonstans runt 20 stycken det är nästan som bond fast med skillnaden då att bond är bra filmer och inte känns som en lågbudget tv-serie från Estland.
Wallander har även han hängt med länge och bytt skepnad från Rolf lasgård till Christer henriksson och har ungefär lika många filmer han. I Wallander filmen Skulden som visades på våra för dyra filmkanaler nyligen försvinner ett barn i början av filmen, på sin födelsedag fick samma barn ett Playstation. Han har även en äldre bror, jag slängde ur mig den sämsta möjliga lösningen på filmen efter ungeför 3 minuter och sa på kul -Det är brodern som dödade honom för att få Playstationet för sig själv. Efter ytterligare en timme av mitt liv som jag aldrig kommer få tillbaka stod det klart att det var precis så. Undrar om det är en förståndshandikappad igelkott som skriver manusen eller om de bara lägger en massa ord och meningar i en hatt och sedan drar fram handlingen.
Men vi ska inte glömma stjärnor som Irene Huss och Johan Falk.

Vart vill jag då komma?
Sverige har en del stjärnor när det gäller film och filmintresserad som jag är blir jag så gnälig när dessa trycks undan för att ge utrymme för Beck, Wallander, Huss och Falk. Borde vi inte istället ge pengar till Peter Dalle eller Josef fares så de kan underhålla oss. Varför inte ge Galenskaparna 10 miljoner och se vad de kan hitta på istället för att förvandla Ystad till brottscentrum på jorden.

Hur funkar folk?

Välkommen och stöd öppningsbara finlandsfärjor

Nu är det äntligen dags för mig och börja gnälla. Jag har under mina levnadsår sammlat på mig en mängd information om mina medmänniskor som jag inte förstår och nu ska dessa egenheter och dumheter synas i sömmarna.

Tänkte jag skulle börja med mitt nya förslag om att skapa en öppningsbar finlandsfärja men vi börjar med lite bakgrund. Det finns finlandsfärjor i Sverige, det är tillräcklig bakgrund.
Mitt förslag är följande. Vi bygger en ny färja med öppningsbar front samt hydraliska lyftar i aktern. När färjan lägger till i Finland öppnas fronten och hydraliken lyfter aktern till cirka 50 grader. Detta skulle räcka för att alla resenärer  försiktigt och stilla ska glida ur båten och landa på finsk mark. När båten är tom vänder den och kör hem och hämtar nya personer som går samma öde till mötes. På bara ett par månader skulle vi slippa färjeresenärer i Sverige och Finland skulle få en mystisk folkökning som vi naturligtviss skulle förneka all kännedom om.

Anledningen till mitt gnäll om finlandsfärjorna började med en slö söndag i soffan och kanal 5. Fjärrkontrollen var utom räckhåll och programet Färjan började. Behöver jag egentligen säga mer. Hur funkar folk?


RSS 2.0